Çocuk Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ebru Kolsal


EEG Çekimi EEG Çekimi

EEG (Elektroensefalografi)

Çocuk Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ebru Kolsal, özellikle epilepsi tanısında büyük önem taşıyan tetkiklerden EEG çekimi ile ilgili bilinmesi gerekenleri yanıtladı.

EEG nedir?

Beynin elektriksel aktivitesini değerlendirmeyi sağlayan bir tetkikdir. EEG sayesinde epilepsi ayırıcı tanısı konabildiği gibi beynin elektriksel olarak fonksiyonları değerlendirilebilir.

EEG hangi nedenlerle yapılır?

Beyindeki elektriksel aktiviteyi gözlemlemek için EEG çekimi yapılır. Bu bazen bilinci kapalı bir hastada beyin aktivitesini izlemek için kullanılabileceği gibi epilepsi tanısı ve küçük bebeklerde beyindeki elektriksel aktivitenin gelişimini değerlendirmek için de kullanılabilir.

EEG çekimi nasıl yapılır?

EEG çekimi sırasında, EEG pastası dediğimiz bir tür macunla kafa derisi üzerine elektrodlar yerleştirilmektedir. Bunların yerleştirilmesi ya da çıkarılması ağrısız bir işlemdir. EEG çekimi sırasında çevreye herhangi bir şekilde radyasyon yayılımı yoktur. Hiçbir canlı organizma üzerine zararı olan bir işlem değildir.

Çocuklarda ve bebeklerde EEG çekimi nasıl yapılır?

EEG çekimi sırasında çocukluk yaş grubunda, hem beyin gelişiminin daha net değerlendirilebilmesi hem de bu yaş grubundaki bir çok epileptik bozukluğun uykuda daha iyi gözlenebilmesi için çoğunlukla uyku EEG çekimi tercih edilmektedir. Uyku EEG çekimi için hastaların çekime uykusuz gelmeleri istenmektedir. Kliniğimizde hastaların doğal uykuları beklenerek EEG çekimi yapılmaktadır. EEG çekimi sırasında gerekli görülen bazı hastalarda hiperventilasyon (hızlı soluk alıp verme) ya da fotik (ışık) uyarı ile hastaların EEG'sinde epileptik aktivite yakalanmaya çalışılmaktadır.

Evde EEG Çekimi

Dış ortamda uyumakta zorlanan hastalar için evde yatak başı gece EEG çekimi yapılmaktadır. Bu sayede çocukların doğal uykularında beyin aktiviteleri izlenebilmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.